Language:
Currency:
BGN
  • USD
  • EUR
  • GBP
  • BGN
  • CAD
STENO Publishing House

Shopping Cart

0 items

Стара Варна

Стара Варна

В първите години след Освобождението 1878 - 1890

    Code: DM00006
Autor(s):Петър Стоянов
ISBN:954-449-009-4
Edition:първо
Year:1992
Pages:156
Format:165 x 235 mm
Bookbinding:Paperback
Language:български
Price:12.00 лв.
Quantity:
Send to friendRate this product
Add to wishlist Compare

 

Няколко предварителни думи

Град Варна е наследник на древния Одесос, основан от милетските гърци през VI в.пр.н.е. Повече от 2500-годишната история на Варна досега не е цялостно изследвана. Правени са опити за създаване на авторски колективи, но до непосредствено историческо изследване не се е стигало. Отделни книги за историята на града са писали Андрей Пападопулу-Вретос - гръцки консул във Варна през 50-те години на миналото столетие, варненският учител Й. Николау - „Одиссос", П. Контогеорги - „Няколко исторически сведения за Варна, Жеко Ив. Жеков „Одесос" (Стара Варна) и други автори, но истинската история на града е все още по страниците из книгите на древните писатели, историци и географи, в спомените на пътешественици, в музеите и паметниците, които чакат събуждането на патриотизма, мобилизацията на ума и труда на варненските интелектуалци за написването на една цялостна история на този древен град.
Моите скромни усилия са насочени към един малък, но твърде интересен период от историята на града - освобождението на Варна и прехода от османския деспотизъм към възстановяването на българската държавност. Шареният етнически състав на населението, ориенталският вид на града, нравите и колоритът от интересни личности ме заставиха да направя проучвания и да напиша тази книга.
Ако читателят усеща някаква прилика в събитията и поведението на политическите личности със сегашната историческа обстановка, това да не го учудва, защото „историята е учителка на народите", но в размирни и преходни времена никой не иска да слуша „учителя".
От автора

 
 

Shopping Cart

Cart is empty.
Scroll To Top