Език:
Валута:
BGN
  • USD
  • EUR
  • GBP
  • BGN
  • CAD
Издателска къща СТЕНО

Количка

0 артикула

Технически средства за корабоводене. Жирокомпаси и автопилоти

Технически средства за корабоводене. Жирокомпаси и автопилоти

Книга втора

    Код: MO00020
Автор(и):Георги Вълчев
Издател:ИК "Стено"
ISBN:954-449-020-5
Издание:второ
Година на издаване:1998
Обем:300 стр.
Формат:165 x 240 мм
Тип корица:мека
Език:български
Цена:0.00 лв.
Няма наличност
Изпрати на приятелОцени продукта
Добави в желани Сравни

Учебникът “Технически средства за корабоводене. Книга втора: Жирокомпаси и автопилоти” е разработен в съответствие с учебната програма за дисциплината “Технически средства за корабоводене” и е предназначен за обучението на курсантите и студентите от специалността “Корабоводене” във ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” и други морски учебни заведения.
Представени са теорията на жироскопните прибори, теорията на системите за автоматично управление на курса на кораба, както и устройството и правилата за експлоатация на най-често срещаните в корабоплаването жирокомпаси и автопилоти. Учебникът е ценно помагало и за практиката на специалистите – корабоводители при експлоатацията на тези средства.

Предговор
Непрекъснатото насищане на морските пътища с плавателни средства налага все по-високи изисквания към надеждността и точността на корабоводенето. Повишените критерии към него могат да бъдат удовлетворени само с умелото използване на непрекъснато развиващите се технически средства за корабоводене (ТСК). В този смисъл изучаването на ТСК заема все по-важно място в подготовката на щурманите и на всички морски офицери.
Техническите средства за корабоводене изработват необходимата навигационна информация за определяне на мястото на кораба и едновременно с това участват в неговото управление. Всяко ТСК решава отделна задача (или група задачи), която е част от двете общи задачи. Затова и многообразието от ТСК, с които е обзаведен мостика на съвременния кораб, е голямо.
Съвременните ТСК се класифицират в две големи групи: автономни и неавтономни.
Автономните ТСК действуват без използване на брегови или други извънкорабни съоръжения. Отличават се с висока надеждност и възможности за пълно техническо обслужване в корабни условия, включително на море.
Неавтономните ТСК, напротив, действат само като единна система от корабни прибори (приемници, приемоиндикатори) и брегови (радиомаяци, радиостанции) или други извънкорабни (спътници, пасивни отражатели) съоръжения. Използват се за получаване на навигационна информация с висока точност. Доколкото носител на информацията при неавтономните ТСК са радиовълнитс, тези средства са известни като радионавигационни системи или средства (РНС) и се изучават в отделна дисциплина. Предмет на дисциплината "Технически средства за корабоводене" във висшите учебни заведения са автономните ТСК.
Основните автономни ТСК - магнитният компас, жирокомпасът, лагът и ехолотът - служат предимно за определяне елементите на движение на кораба. Автопилотът, като важна част от регулатора на системата за автоматично управление на курса, е също автономно техническо средство за корабоводене, предназначено за управление на курса.
Поради големия обем на дисциплината "Технически средства за корабоводене" и съобразно възприетата от ВУЗ структура на образователната програма по ТСК, учебният материал е представен в три книги на поредицата "Технически средства за корабоводене": 1. Магнитни компаси и девиация на магнитния компас; 2. Жирокомпаси и автопилоти; 3. Лагове и ехолоти.
В настоящата книга втора от поредицата са разгледани най-важните автономни ТСК, предназначени за определяне на мястото на кораба и преди всичко за управление на курса му - жирокомпасите и автопилотите. Дадени са теоретичните основи и на други важни за корабоводенето жироскопични прибори, като са разкрити и перспективите, свързани с тяхното усъвършенстване.
Съдържанието на книгата е разпределено в седем глави. Глава I представя теорията на жироскопа. Разгледани са системите за окачване на жироскопа и свойствата на свободния жироскоп. Изследвано
е неговото поведение на неподвижна основа и на движещ се кораб. В глава II е представена теорията на жироскопичните прибори. Отделено е внимание на жироазимута, на жиромагнитния компас, а също и
на по-специфичните жироскопични прибори - жиростабилизаторите, жировертикала и инерциалната навигационна система. Основно място е отделено на теорията на жирокомпасите. Изследван е и характерът
на колебанията на техните чувствителни елементи. Глава III включва изследване на произхода и характера на грешките (девиациите) на жирокомпасите, както и мерките за тяхното намаляване. В глава IV са дадени принципното устройство и действие на най-важните възли и системи, типични за електронавигационните прибори от ТСК. Глава V представя устройството и експлоатацията на няколко модела жирокомпаси, устроени на различни принципи. В глава VI са разкрити теорията на системата за автоматично управление на курса на кораба и на автопилота като нейна важна съставна част. Специално внимание е отделено на устройството и експлоатацията на най-използваните автопилоти в нашия флот - АП "АИСТ" и АП "Спери".
Глава VII представя съвременните тенденции в усъвършенстването на жирокомпасите и автопилотите, свързани с внедряването на схеми за цифрова обработка на информацията.

Вашата поръчка

Количката е празна.
Върни До Горе