Език:
Валута:
BGN
  • USD
  • EUR
  • GBP
  • BGN
  • CAD
Издателска къща СТЕНО

Количка

0 артикула

Морска хидрометеорология

Морска хидрометеорология
    Код: MO00051
Автор(и):Георги Георгиев
ISBN:954-449-063-9
Година на издаване:2000
Обем:398 стр.
Формат:145 x 200 мм
Тип корица:мека
Език:български
Цена:13.00 лв.
Няма наличност
Изпрати на приятелОцени продукта
Добави в желани Сравни

Учебникът “Морска хидрометеорология” е написан в съответствие с програмата по дисциплината “Метеорология и океанография” за курсантите и студентите от специалност “Корабоводене” при ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” - гр. Варна.
Учебникът съдържа 3 части: метеорология, океанография и организация на хидрометеорологичното осигуряване. В тях са разгледани въпросите по: статика и динамика на земната атмосфера, статика и динамика на морето, организацията на Световната служба за състояние на времето и начините за хидрометеорологичното осигуряване на корабите, правилата за съставяне на прогноза на корабите.
Учебникът е написан от кап. I ранг инж. Георги Янев Георгиев и е предназначен за подготовка на курсантите и студентите по едноименната дисциплина в съответствие с изискванията на IМО. Той може да се използва от корабоводителите на военния и гражданския флот в ежедневната им дейност като учебно пособие за придобиване на по-висока морска правоспособност и като справочник.
Посвещавам на 80-годишнината от организираното преподаване по Крабоводене в България.
Авторът

Въведение
Земята, като планета, се състои от три части: твърда (литосфера), течна (хидросфера) и газообразна (атмосфера), физическите и химическите процеси, протичащи в тези части, се изучават от много науки, които носят общото название "науки за Земята".
МЕТЕОРОЛОГИЯТА е наука за строежа, състава, свойствата и физическите процеси и явления, протичащи в атмосферата на Земята. Думата "метеорология" има гръцки произход и е съставена от две думи: "метеор", което значи "явление, протичащо на небето" и "логос" - учение, познание. Атмосферните
процеси, протичащи над моретата и океаните, имат редица характерни особености, които ги отличават от процесите, протичащи над сушата. Процесите и явленията, протичащи над океаните, се изучават от МОРСКАТА МЕТЕОРОЛОГИЯ.
ОКЕАНОГРАФИЯТА е наука за Световния океан, която изучава физико-химическите свойства на водата и хидрофизическите процеси и явления, протичащи в океаните. Метеорологията и океанографията са физически науки и затова те се основават на законите на физиката, термодинамиката и хидродинамиката. Но повечето процеси, протичащи в атмосферата и океана, се извършват в определени географски условия, които влияят на тези процеси. Ето защо двете науки са не само физически, но и географски. Освен това между атмосферата и океана съществува постоянно и сложно взаимодействие и затова изучаването на техните свойства обикновено се провежда съвместно и по един план. В тази връзка морската метеорология и океанографията се обединяват в един термин - МОРСКА ХИДРОМЕТЕОРОЛОГИЯ.
 

Цени за доставка

Вашата поръчка

Количката е празна.
Върни До Горе